A gésa tudja: 8 kg 14 nap alatt – tudd meg, miért népszerű a japán diéta, és nézd meg az étlapot

Annyira jó, és kinek ellenjavallt - készülni a nyárra, amíg nem késő

japán fogyókúra

Tavasszal az ország összes irodájában a nők ebédnél titkos diétákat osztanak meg, amelyek biztosan segítenek.

A japán étrend fő előnyei hazánk lakosai számára a viszonylagos elérhetősége és időtartama. Nincsenek bonyolult és drága összetevők, mindössze két hét korlátozás – és most olyan farmerben mutatkozik meg, amely korábban nem volt rögzítve. De ahhoz, hogy nagyszerű gésává váljon, szigorúan követnie kell a menüt.

Röviden a főről

A diéta időtartama 14 nap. Ez egy alacsony kalóriatartalmú fehérjemenü, évente legfeljebb kétszer gyakorolhatja az ilyen táplálkozást. A japán diéta átlagos eredménye 5-8 kg 2 hét alatt. Ez a menü nem alkalmas terhes nőknek, szoptató nőknek, gyomorhurutban és fekélyben szenvedőknek, valamint máj-, vese- és szívbetegségben szenvedőknek. A diéta megkezdése előtt konzultálnia kell orvosával.

Eredeti vagy spekuláció?

Nem lesz egzotikum - a japán étrendben engedélyezett összes termék régóta ismerős számunkra. Ez határozott plusz, mert az allergia kockázata minimális, és a főzéshez szükséges összetevők bármelyik szupermarketben megvásárolhatók.

Nem ismert pontosan, miért hívják ezt a diétát japánnak. Egyes források szerint egy tokiói klinikán találták ki, mások szerint az elnevezést az egyszerűség és az áttekinthető étrend ihlette, aminek betartása a várt inspiráló eredményt hozza (egészen japán módon: cselekedj a szabályok szerint, próbáld ki legjobb, és jutalmat kap).

A japán diéta világszerte népszerű, az engedélyezett ételek összetételében és kalóriatartalmában mérsékeltség jellemzi, ez is rokonsá teszi a hagyományos távol-keleti étrenddel. Naomi Moriyama japán táplálkozási szakértő biztos abban, hogy honfitársai fiatalsága és hosszú élettartama lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag kis mennyiségű szénhidrátot tartsanak napi menüjükben és kis adagokat.

Moriyama szerint a japánok átlagosan 25%-kal kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint bármely más ország lakói. Japánban például nem szokás burgonya chipset, csokoládét, édességet enni, és a japánok általában csak a huszadik század elején tanultak a vajról az európaiaktól, és még mindig gyanakodva kezelik. Vagyis az egészséges ételek mértékkel történő kiválasztása Japán kultúrájának nemzeti sajátossága. És a 14 napos japán étrend teljes mértékben megfelel ennek a követelménynek, annak ellenére, hogy formai különbségek vannak a csendes-óceáni állam hétköznapi lakosainak szokásos étrendjétől.

A japán étrend „szamuráj" szabályai

Az étrend fő telítőanyaga a csirke tojásból, csirkehúsból, marhahúsból, halból és tejtermékekből nyert fehérje. A szénhidrátok a kekszben és a megengedett zöldségek egy része, zsírok az olívaolajban találhatók, amelyet főzéshez és salátaöntetekhez, valamint húsban és halban szabad használni.

A rost bőségesen megtalálható a zöldségekben és a gyümölcsökben, amelyek mennyiségét a diéta egyes napjain nem is szabályozzák, így a gyomor nagy valószínűséggel jól végzi majd a dolgát. A kávé és a zöld tea nem csak feltölt energiával, de egészséges antioxidánsokat is tartalmaz (ezért fontos, hogy jó minőségű teát és kávét válassz, mindig természetes, ízesítők és adalékanyagok nélkül).

Az ilyen étrend azonban továbbra sem nevezhető kiegyensúlyozottnak, és több mint két hétig tartó követése veszélyes az egészségre. De még ebben a 14 napban is rosszul reagálhat a szervezete az étlapon szereplő szénhidrátok mennyiségének csökkentésére: ilyenkor fájdalmat, gyengeséget és fejfájást fog érezni. Ezután simán fel kell hagynia a szigorú menüvel, és orvoshoz kell fordulnia.

Az ivási rendszer a japán étrendben különösen fontos. Igyon sok tiszta, szénsavmentes, szobahőmérsékletű vizet, hogy ne csak a gyomor telítettségét segítse elő, hanem biztosítsa a feldolgozott állati fehérjék eltávolítását is.

A japán diéta sikerének fő feltétele a terv szigorú betartása. Nem keverheti össze a napokat, és tetszés szerint cserélheti ki az egyik terméket egy másikra, akár hasonlóra is. Az egyetlen kivétel talán csak a reggeli kávé lehet - helyettesíthető egy csésze zöld teával cukor nélkül. Célszerű a sót a diéta teljes időtartama alatt elutasítani, de ha ez a tilalom kritikus az ízlelőbimbói számára, akkor minimálisan adjon hozzá sót az ételhez.

A napi kevés étkezés (az egészségesebb 5-6 helyett csak háromszor) és a rágcsálnivalók hiánya is nehéz lehet a japán diétán, erre készülj fel. Vacsorázzon legalább pár órával lefekvés előtt, és kezdje a reggelt egy pohár vízzel éhgyomorra – ez jót tesz az anyagcserének, és lehetővé teszi, hogy jobban elviselje a reggeli hiányát.

Mivel a japán diéta szigorú, nagyon nem kívánatos, hogy az öblös csapadékból kerüljön be. Ha úgy dönt, hogy fogyni szeretne egy ilyen menü mellett, akkor legalább néhány nappal a diéta kezdete előtt állítsa fel magát pszichológiailag és készítse fel testét, lemondva az édességekről, a gyorsételekről és csökkentve a szokásos adagméretet.

14 napos japán diéta bevásárlólista

 • Kávébab vagy őrölt - 1 csomag
 • Zöld tea az Ön kedvenc fajtájából (adalékanyagok és ízek nélkül) - 1 csomag
 • Friss csirke tojás - 2 tucat
 • Tengeri hal filé - 2 kg
 • Sovány marhahús, filé - 1 kg
 • Csirke filé - 1 kg
 • Extra szűz olívaolaj - 500 ml
 • Fehér káposzta - 2 közepes méretű villa
 • Friss sárgarépa - 2-3 kg
 • Cukkini, padlizsán - összesen 1 kg
 • Gyümölcsök (a banán és a szőlő kivételével) - összesen 1 kg
 • Paradicsomlé - 1 l
 • Kefir - 1 l
 • Citrom - 2 db.

Menü a szívósoknak

A japán diéta összetételét gyakran hasonlítják a "kémiai diétához" – egy étkezési tervet, amelyet Osama Hamdiy amerikai orvos talált ki a cukorbetegek elhízásának kezelésére. A Hamdia diétához hasonlóan a japán étrend is kihasználja azt a hatást, hogy drasztikusan csökkenti a szénhidrátbevitelt, miközben növeli a fehérjét. Ennek eredményeként a szervezet anyagcsere-folyamatainak kémiája újraépül, a felhalmozódott zsír gyorsan ég, a megerősödött izmok pedig megakadályozzák az újak kialakulását.

A japán diétán az ütemtervben és az étrendben nem szabad változtatni. Ha eredményt szeretne elérni, szigorúan be kell tartania az étrendet.

Első nap

Reggeli: kávé cukor és tej nélkül.

Ebéd: 2 főtt tojás, főtt káposzta növényi olajjal és egy pohár paradicsomlé.

Vacsora: 200 g főtt vagy sült hal.

Második nap

Reggeli: egy szelet rozskenyér és kávé cukor nélkül.

Ebéd: 200 g főtt vagy sült hal főtt káposztával és növényi olajjal.

Vacsora: 100 g főtt marhahús és egy pohár joghurt.

Harmadik nap

Reggeli: egy szelet kenyérpirítóban szárított rozskenyér, vagy egy kovásztalan keksz adalékanyag nélkül, kávé cukor nélkül.

Ebéd: növényi olajban sült cukkini vagy padlizsán, bármilyen mennyiségben.

Vacsora: 200 g sózatlan főtt marhahús, nyers káposzta növényi olajban és 2 főtt tojás.

Negyedik nap

Reggeli: egy kis friss sárgarépa egy citrom levével.

Ebéd: 200 g főtt vagy sült hal és egy pohár paradicsomlé.

Vacsora: 200 g bármilyen gyümölcs.

Ötödik nap

Reggeli: egy kis friss sárgarépa egy citrom levével.

Ebéd: főtt hal és egy pohár paradicsomlé.

Vacsora: 200 g bármilyen gyümölcs.

Hatodik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül.

Ebéd: sózatlan főtt csirke (500 g) friss káposzta és sárgarépa salátával növényi olajban.

Vacsora: kis friss sárgarépa és 2 főtt tojás.

Hetedik nap

Reggeli: zöld tea.

Ebéd: 200 g sózatlan főtt marhahús.

Vacsora: 200 g gyümölcs vagy 200 g főtt vagy sült hal, vagy 2 tojás friss sárgarépával növényi olajban, vagy főtt marhahús és 1 pohár kefir.

nyolcadik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül.

Ebéd: 500 g főtt csirke só nélkül, sárgarépa és káposzta saláta növényi olajban.

Vacsora: friss kis sárgarépa növényi olajjal és 2 főtt tojással.

Kilencedik nap

Reggeli: közepes sárgarépa citromlével.

Ebéd: 200 g főtt vagy sült hal és egy pohár paradicsomlé.

Vacsora: 200 g bármilyen gyümölcs.

tizedik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül.

Ebéd: 50 g sajt, 3 kis sárgarépa növényi olajban és 1 főtt tojás.

Vacsora: 200 g bármilyen gyümölcs.

Tizenegyedik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül és egy szelet rozskenyér.

Ebéd: növényi olajban sült cukkini vagy padlizsán, bármilyen mennyiségben.

Vacsora: 200 g főtt marhahús só nélkül, 2 főtt tojás és friss káposzta növényi olajban.

Tizenkettedik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül és egy szelet rozskenyér.

Ebéd: 200 g főtt vagy sült hal friss káposztával növényi olajban.

Vacsora: 100 g főtt sózatlan marhahús és egy pohár kefir.

Tizenharmadik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül.

Ebéd: 2 főtt tojás, főtt káposzta növényi olajban és egy pohár paradicsomlé.

Vacsora: 200 g főtt vagy sült hal növényi olajban.

tizennegyedik nap

Reggeli: kávé cukor nélkül.

Ebéd: főtt vagy sült hal (200 g), friss káposzta olívaolajjal.

Vacsora: 200 g főtt marhahús, egy pohár joghurt.

Úgy gondolják, hogy egy ilyen diéta az egyik leghosszabb ideig tartó étrend, és a rajta elért eredmény akár három évig is eltarthat. De természetesen az álom elérhetetlen marad, ha a korlátozások lejárta után túlevésbe kezd.

A gyors nem jelent jót

Meg kell jegyezni, hogy a szakértők körében is van olyan vélemény, hogy a névvel rendelkező diéták leggyakrabban nem működnek, vagy akár ártanak is. Irina Tatarnikova endokrinológus és táplálkozási szakértő szerint a fogyásnak fokozatosnak kell lennie, és a kardinális kalóriaszegény táplálkozás önmagában is meghibásodásokhoz vezet, és akár depressziót is okozhat. Az a tény, hogy az ember elkezdi szidni magát a gyengeség miatt, de valójában az étrendje egyszerűen kiegyensúlyozatlan volt.

„Itt rendkívül alacsony kalóriatartalmú diétákat alkalmaznak, éhezést, amire az ember nincs felkészülve. Ezért az extrém módszerek csak a kezdeti stádiumban hatásosak, utána viszont meghibásodás következik be – és a súly ugrásszerűen visszatér – mondja a szakember.

A táplálkozási szakértő azt is tisztázza, hogy a legtöbb ember számára a főétkezések közötti hosszú szünetek, például a reggeli kihagyása a vacsora túlevéséhez vezet.

- Ne próbáljon fogyni - általában el kell felejtenie ezt a kifejezést, mert a próbálkozás - a "kínzás" szóból és a fogyás - a "rossz" szóból. Ezzel nem a pozitív fogyásra állítjuk be magunkat – összegzi a táplálkozási szakember. Irina azt tanácsolja, hogy gondolkodjunk el, ha fanatizmus nélkül korlátozzuk magunkat, akkor elsősorban magunkat tesszük egészségesebbé.