Ducan diétája

Ezt a diétát Pierre Dukan francia dietetikus dolgozta ki. Különösen nagy népszerűségre tett szert 2000-ben, miután a tudósok megjelentették a „Nem tudok fogyni" című könyvet, ahol részletesen leírták ennek az étrendnek az alapelveit és jellemzőit. A kiadvány több millió példányban kelt el világszerte, és 32 különböző nyelvre fordították le. Azóta további öt könyv jelent meg, amelyekben Dr. Dukan minden nap ételrecepteket oszt meg. („60 nap Dr. Dukannal", „350 Dukan diétás recept", „Dukan diétás lassú tűzhelyreceptek", „Dukan diétás desszertek").

Dr. Dukan és fogyókúrája

Ennek a technikának azonban vegyes híre van a tudományos közösségben. Például 2013-ban egy amerikai orvos, Luris Aroniye fogyókúrás szakértő bírálta a diétát egy ausztriai nemzetközi szemináriumon a lipidanyagcseréről és az egészséges táplálkozás elveiről. Azzal érvelt, hogy a hosszú távú alacsony szénhidráttartalmú diéták negatív hatással vannak a veseműködésre, és veseelégtelenséghez vezethetnek. Ezenkívül a Pierre Dukan technika, bár fogyáshoz vezethet, szinte mindig tele van „lebontással" és az elvesztett kilogrammok későbbi visszatérésével.

2014 januárja óta Pierre Ducane-t törölték az orvosok nyilvántartásából, mert megsértette a szakmai kódexet (üzletként kezelte az orvostudományt, és túl agresszíven hirdette saját táplálkozási tervét). De már 2016-ban ez a módszer a 38-ból 34. helyen végzett a "Legjobb étrendek az egészséges táplálkozáshoz" rangsorban. Fontos, hogy az ilyen ígéretes nevű listát nem bárki, hanem egy tapasztalt táplálkozási szakértőkből, endokrinológusokból, kardiológusokból és pszichológusokból álló amerikai egészségügyi szakértői testület készítette. Ha a "megszégyenült" francia módszertanát elismerték említésre méltónak a legjobb iparági termékek listáján, akkor ez nem ilyen egyszerű. Próbáljuk megérteni a lényeget.

A Dukan-diéta rövidítései (rövidítései).

Módszertanát cikkekben és könyvekben leírva Pierre Dukan aktívan használt rövidítéseket, amelyek régóta „népszerűek", széles körben használatosak az interneten, és szinte szabványossá váltak számos táplálkozási kérdés megvitatásában:

Csökkentés Dekódolás
DD Ducan diétája
OO Zabkorpa
TOVÁBB búzakorpa
RO Rozskorpa
QC Kukoricakeményítő
ZHZhK Zsírégető koktél
Sahzam, Sugarzam Cukorpótló
Krahsod Keményítőt tartalmazó étel
BW Tiszta fehérje napok
BO Fehérje- és zöldségnapok
PV Megfelelő súly
tévé jelenlegi súly
ZhV Kívánt súly
HB Kezdő súly
ÜNNEP Ünnepi étkezés
robbanófej Fehérje csütörtök
COM Fölözött tejpor
KD Kritikus napok
DOP Támogatható termékek
Hajókázás Interleaved színpad
Fix Konszolidációs szakasz
csonk Stabilizációs szakasz
1/1, 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, 5/2 A váltakozási szakaszban használt sémák

A Dukan diéta hatásmechanizmusa

Az étrend alapja a ketózis állapota - egy természetes anyagcsere-folyamat, amelyet a sejtek szénhidrát-éhezése jellemez. Az egyszerű cukrok mennyiségének csökkenése miatt a szervezet speciális működési módra vált, melyben a saját zsírlerakódásaiból származó energiát a létfontosságú tevékenység biztosítására fordítja. Ezért a Dukan szerint a diéta a fehérjében gazdag élelmiszerek "fokozott" fogyasztásán, valamint a szénhidrátok és zsírok mennyiségének korlátozásán alapul:

 • az állati vagy növényi eredetű fehérje meglehetősen hosszú ideig felszívódik, aminek köszönhetően hosszan tartó jóllakottság érzést biztosít;
 • az ilyen élelmiszerek megemésztéséhez a szervezetnek több energiára van szüksége, mint más kategóriájú termékekhez (zsírok, szénhidrátok stb. ).

A Dukan diéta előnyei és hátrányai

Az interneten sok pozitív véleményt találhat a Dukan táplálkozási rendszerről. Ezek tartalmazzák:

 • meglehetősen gyors fogyás;
 • nincsenek komoly korlátozások az adagok mennyiségére vonatkozóan;
 • lehetőség van a menü saját kívánságaihoz és anyagi lehetőségeihez igazítása: a húsételek helyettesíthetők alacsony zsírtartalmú belsőséggel, tejtermékek, sajtok, olcsóbb halfajták is használhatók;
 • nem kell kalóriát számolni.

A testsúlycsökkentő szakértők figyelmeztetik a betegeket, hogy a Dukan diétával fogyás lehetséges, de a következő mellékhatások előfordulhatnak:

Vitaminok, mikroelemek hiánya A Dukan táplálkozás szigorú korlátozásokat ír elő bizonyos élelmiszerek fogyasztására. Ennek eredményeként a szervezet nem kapja meg a szükséges mennyiségű tápanyagot.
Fokozott stressz a veséken Az emésztőrendszerben a fehérjék lebomlását aceton felszabadulás kíséri. Megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a kiválasztódása csekély, vagyis a normál tartományon belül és észrevehetetlenül. A nagy koncentráció agyödémához, légzési zavarokhoz, szívműködési zavarokhoz, tudatzavarhoz, akár halálhoz is vezethet.
Lipidek hiánya A zsírok az emberi szervezet fontos összetevői, biztosítják számos rendszer normális működését. A hosszan tartó hiány számos hormon termelésének csökkenéséhez, a belső szervek megzavarásához vezet. A Dukan-diéta hívei gyakran szenvednek menstruációs zavaroktól és a fogamzás képtelenségétől.
Fogyás ketózis révén Az első szakaszban a fogyás a folyadékvesztés miatt következik be. Ebben az esetben általában nem figyelhetők meg mellékhatások. Amint a szervezet elkezdi a testzsírt üzemanyagként használni, a szervezet ketózis állapotba kerül, számos rendszer nagymértékű átstrukturálódása kezdődik, amelyet migrén, ingerlékenység és depresszió kísér. Mindez növeli a szívbetegség, a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának kockázatát.
Édesítőszerek Pierre Dukan azt javasolja, hogy a szokásos édességeket cseréljék le alternatív édesítőszerekkel készült édességekkel. A legismertebb az aszpartám. Számos tanulmány több mint 90 tünetet azonosított a használatával kapcsolatban. Ráadásul a következmények valóban katasztrofálisak: a görcsöktől és az ízületi fájdalmaktól a sclerosis multiplexig és a lupus erythematosusig.
Mérgezés fehérje bomlástermékekkel A szervezet csak bizonyos mennyiségű fehérjét képes felvenni. Minden más elrohad a belekben, és mérgező bomlástermékek szabadulnak fel. Ezt bizonyíthatja a rossz lehelet, amely gyakran előfordul azoknál, akik a Dukan-rendszer szerint fogynak.
Emésztési zavarok, széklet problémák A feldolgozatlan fehérje a kórokozó mikroflóra aktiválódását idézi elő, ami megzavarja a tápanyagok felszívódását. A rost-, növényi rostok és zsírok hiánya hosszú távú székrekedéshez vezethet.

Mindezt figyelembe kell venni, mielőtt diétára váltunk.

Hol kezdjem

Az étrendre való felkészülést annak szakaszainak alapos tanulmányozásával kell elkezdeni. Mindegyikről részletesebben a cikk külön bekezdésében lesz szó. Első alkalommal szükséges kiemelni az alapelveket és rendelkezéseket, a szükséges termékeket. Pierre Ducan azt tanácsolja, hogy tisztítsák meg a hűtőszekrényt a "tiltott" termékektől. Véleménye szerint ez jó módszer a meghibásodások elkerülésére.

A fehérjelebontás folyamatát, mint már említettük, mérgező anyagok felszabadulásával jár. Ezért minden nap elegendő tiszta ivóvizet kell inni. A szokásos norma 30 g 1 kg súlyra a fogyni vágyók számára - körülbelül 1, 5-2 liter naponta. A víz segít eltávolítani a mérgeket a szervezetből, némileg tehermentesítve a veséket és a kiválasztó rendszer szerveit.

A receptekkel ellátott könyveket is érdemesebb tanulmányozni (például elkészíteni a hét legváltozatosabb menüjét). Javasoljuk, hogy a következő 2-3 napra egyértelműen tervezze meg az étrendet, előre készítsen pontos listát az élelmiszervásárlásokról. Ez segít elkerülni a nem tervezett étkezéseket, a káros "nassolást".

A Dukan fehérje diéta lényege

A fehérjediéta lényege a következő alapelvekre redukálható:

 1. A termékek két fő kategóriába sorolhatók: tiltott és engedélyezett.
 2. A táplálkozás alapja a fehérjében gazdag élelmiszer.
 3. A szénhidrátok és zsírok szinte teljesen ki vannak zárva.
 4. A sóbevitel minimálisra csökken, mivel visszatartja a vizet a szervezetben.
 5. Az alkoholos italok fogyasztása tilos, csak a végső szakaszban szabad száraz fehérbort használni a főzéshez.
 6. Az "engedélyezett" listán szereplő termékek fogyasztási mennyiségét tekintve gyakorlatilag korlátlanok.
 7. A zabkorpa az egyik nélkülözhetetlen élelmiszer. Javítják az emésztést és csökkentik a székrekedés kockázatát.

A táplálkozás jellemzői Dukan szerint

Nem lesz könnyű sokáig a Dukan diétán maradni. A következő ajánlások segítenek a szervezetnek némileg alkalmazkodni, felkészülni egy komoly tesztre:

 • előre meg kell gondolnia az étrendet: fokozatosan csökkentse az adagokat, adjon hozzá fehérjetartalmú ételeket, ellenőrizze a víz egyensúlyát;
 • tanulmányozza előre a recepteket, főzzön néhányat. Az unalmas, monoton menü az első lépés a meghibásodás felé vezető úton;
 • az első szakaszban jobb, ha napi kész menüt használunk. Az interneten részletes táblázatokat találhat, amelyek alapján kiválaszthatja a kívánt étrendet;
 • A stresszt és a túlterheltséget lehetőség szerint kerülni kell.

A Dukan-diéta négy fázisa

A Dukan diéta négy fő szakaszból áll:

 1. Roham, amely során a fő fogyás következik be. Körülbelül öt napig tart.
 2. Változás, amelynek célja a hosszú távú fogyás. A kívánt súly eléréséig folytatódik, több hónapig is eltarthat.
 3. A rögzítés lehetővé teszi az eredmény javítását. Ennek a fázisnak az időtartamát egy bizonyos képlet alapján számítják ki, és az elvesztett kilogrammok számától függ.
 4. Stabilizálás, amely lehetővé teszi, hogy a lehető leghosszabb ideig mentse az eredményt.

Attack - a diéta első fázisa

A roham a Dukan-diéta első és legrövidebb időszaka, két-tíz napig tart. Minden a plusz kilók mennyiségétől függ. Az ideális súly kiszámításának legegyszerűbb módja, ha a centiméterben mért magasságból kivonjuk a 100-at, 168 centiméteres magasság esetén például 168-100 = 68 kg lesz az optimális testsúly.

Ezután ki kell választania a támadási szakasz időtartamát:

A plusz kilók száma Időtartam
5-nél kevesebb egy
Kevesebb, mint 10 3
10-től 20-ig 5
20 felett 6-10

Ebben a szakaszban be kell tartania a következő szabályokat:

 • szigorúan kövesse a menüt, ne hagyja ki az étkezéseket;
 • fogyassz legalább 1-2 evőkanál zabkorpát naponta;
 • Ne korlátozza magát az adagok méretével.
 • zárja ki a nagy intenzitású edzést, elég egy könnyű séta.

Az engedélyezett termékek listája:

 • marhahús;
 • Lóhús;
 • borjúhús;
 • belsőségek: nyelv és máj;
 • madár;
 • nyúl;
 • sonka bármilyen húsból legfeljebb 4% zsírtartalommal;
 • friss hal;
 • füstölt hal, amelynek zsírtartalma nem haladja meg a 10% -ot;
 • halkonzerv olaj nélkül;
 • tenger gyümölcsei;
 • csirke tojás (csak fehérje);
 • alacsony zsírtartalmú tejtermékek;
 • kávé Tea.

A tiltott termékek listája:

 • sertéshús;
 • ürühús;
 • cukor;
 • édességek és liszttermékek;
 • növényi olaj;
 • vaj;
 • ketchup;
 • majonéz;
 • tejföl.

Megengedett ésszerű mennyiségben:

 • legfeljebb két evőkanál paradicsompüré cukor nélkül;
 • csipkebogyó húsleves, két evőkanál bogyóból;
 • zselatin, agar-agar;
 • rákrudak napi 8 darabig;
 • citrom fűszerként;
 • balzsamecet;
 • szója szósz;
 • kömény, petrezselyem, hagyma;
 • cukorhelyettesítők.

Előnyben részesített főzési módok:

 • dupla kazán;
 • grill;
 • sütő;
 • párolás olaj és zsír nélkül.

Váltakozás – második fázis

Ebben a fázisban:

 1. A fehérjenapokat fel kell váltani a fehérje-zöldségnapokkal.
 2. A fehérjenapokon az előző bekezdésben felsorolt összes ételt fogyaszthatja.
 3. A váltakozási séma eltérő lehet, érzések, személyes preferenciák alapján választják ki. Lehet 1/1 (egy fehérjenap, egy fehérje-zöldségnap) vagy 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, 5/2.
 4. A zöldségeket lehetőleg nyersen vagy párolva, grillezve, főzve és párolva, sütőben sütve fogyaszd.
 5. A salátákat nem érdemes olajjal ízesíteni, de zsírmentes joghurtot, balzsamecetet, fokhagymát, fűszernövényeket adhatunk hozzá.
 6. Továbbra is napi 1-2 evőkanál búzakorpa fogyasztása szükséges.
 7. A fizikai aktivitás növelhető, ha a napi sétákhoz kis erőgyakorlatokat adunk.

Az első két hétben súlymegállás van: kalóriadeficit mellett sem mozdul el egy bizonyos értékről. Ez teljesen normális jelenség, a szervezet védekező reakciói miatt.

A következő zöldségek felvehetők az engedélyezett élelmiszerek listájára:

 • uborka;
 • paradicsom;
 • retek;
 • spenót;
 • spárga és spárgabab;
 • káposzta;
 • zeller;
 • póréhagyma;
 • kapor;
 • bármilyen saláta;
 • padlizsán;
 • cukkini;
 • gombák;
 • bors.

A tilalom alá tartoznak: borsó, lencse, vörös és fehér bab, burgonya, kukorica. A sárgarépa és a cékla fogyasztását is korlátozni kell.

Fázis - konszolidáció (konszolidáció)

A rögzítés szakaszában a súly nem változik. Ez a fázis segít az embernek visszatérni egy megszokottabb étrendhez, újra alkalmazkodni hozzá. Ezt az időszakot tartják a legnehezebbnek: kevés ember képes önállóan kialakítani étkezési szokásait, megszabadulni a komplexusoktól, az önbizalomhiánytól, és harmóniába kerülni saját testével. Mindezt sokkal könnyebb megtenni hozzáértő pszichológus támogatásával. A pszichológiai ajánlások és támogatás hiánya a Dukan-diéta másik hátrányának tekinthető - lehet, hogy elviseli a nehézségeket, a korlátozásokat, de hogyan tanulhat meg újra élni az „új-régi" testében?

Tehát a "Dukan" fogyás módszerét alkalmazták, a végéhez közeledik, az utolsó lépés hátra van - döntse el a rehabilitáció időtartamát. Ez a leadott kilogrammok számától függ:

A leadott kilogrammok száma A rögzítési szakasz időtartama
5-nél kevesebb 60-90 nap
5-től 10-ig Legalább 100 nap
10 vagy több Legalább 200 nap

Ezen a ponton:

 • további termékek kerülnek be az étlapba, de ezek adagja szigorúan korlátozott;
 • A hét 6 napján be kell tartani a fehérje-zöldség étrendet, egy nap a fehérjetartalmú élelmiszerek számára van fenntartva;
 • továbbra is fogyasszon naponta 1-2 evőkanál korpát;
 • növelje a fizikai aktivitást, fokozatosan növelje az edzés időtartamát 40-60 percre.

Ezt a fázist két nagyjából egyenlő intervallumra kell felosztani, amelyek mindegyike új termékeknek felel meg:

A konszolidációs szakasz első felében bevezetendő termékek A konszolidációs szakasz második felében bevezetendő termékek
 • teljes kiőrlésű, korpás kenyér - legfeljebb két szelet naponta;
 • napi gyümölcsadagolás;
 • egy adag keményítőtartalmú élelmiszer - heti egy;
 • heti egy ünnepi, kedvenc étel.
 • heti két adag keményítőtartalmú étel;
 • heti két ünnepi étkezés (de különböző napokon).

Ezeket a termékeket zöldségekkel együtt be lehet vinni, és rágcsálnivalóként is használhatjuk.

Fázis – Stabilizáció

Pierre Ducane és a nevét viselő diéta hívei teljes értékűnek, kiegyensúlyozottnak hirdetik ezt az étkezési módot, és tökéletesen alkalmas arra, hogy élete végéig ragaszkodjon hozzá. Meghatározza:

 1. A konszolidációs szakasz szabályai szerint kell étkezni.
 2. Az étrend alapjaként jobb, ha zöldséget és állati fehérjét veszünk.
 3. Hetente egy kirakodási napot kell megszervezni - fehérje csütörtököt.
 4. Érdemes folytatni a zabkorpa használatát.
 5. Ne felejtse el a tiszta ivóvíz napi normáját.
 6. Végezzen heti 3-4 teljes értékű edzést, sétáljon naponta legalább 25 percet.

Ettől a szabályoktól Dukan és követői szerint eltérni szigorúan tilos, különben a leadott kilogrammok visszatérnek.

Diéta lebontása

A "Dukan szerint" hosszú távú táplálkozás azonban továbbra is komoly változásokhoz vezet a szervezetben. A fogyó emberek gyakran vitamin- és ásványianyag-hiányt, károsodott veseműködést és általános közérzetromlást tapasztalnak. A szervezet sokáig igényelni fogja a tiltott cikkek listáján szereplő termékeket, ami nagy valószínűséggel előbb-utóbb meghibásodáshoz vezet. Mi a teendő ebben az esetben?

Leállás a támadási szakaszban
 • nem kell leállítani vagy újrakezdeni a diétát;
 • növelje a fázis időtartamát egy nappal;
 • igyon több folyadékot: tiszta víz, zöld tea;
 • növelje a séták időtartamát akár egy órára.
Stall a váltakozási szakaszban
 • a lebontás utáni első két vagy három napon be kell tartani a fehérje táplálkozást;
 • növelje a folyadékbevitelt;
 • csökkentse a só mennyiségét az étrendben;
 • növelje az edzés időtartamát, a séta időtartamát.
Stall a konszolidáció szakaszában Mivel ebben a szakaszban hetente 1-2 ünnepi fogást kell elfogyasztani, elegendő a legközelebbi kizárása a terv szerint.

Valójában a meghibásodás komoly problémákat jelezhet. Különösen akkor, ha fáradtság, vérnyomáscsökkenés, koncentráció- és figyelemcsökkenés figyelhető meg. A szakértők ebben az esetben azt javasolják, hogy egy ideig elhalasszák a diétát, és átfogó klinikai vizsgálatot végezzenek.

A súly nem esik le

Mint már említettük, a második szakasz elején a súly egy bizonyos pontra emelkedhet. Ennek oka a következő okok:

 1. A fogyás nem fogyaszt elegendő folyadékot.
 2. Az étrendben túl sok a só.
 3. A súlygyarapodást premenstruációs szindróma, különféle hormonális zavarok, változások okozhatják.
 4. Van hipodinamia - a fizikai aktivitás hiánya.
 5. Az étrend megsértése, néhány egyéb megállapított szabály.

A következő ajánlások segítenek a súly eltávolításában a holtpontról:

 • egy ideig ki kell zárni a tejtermékeket a menüből;
 • ne felejtse el zabkorpát használni: a súlygyarapodást emésztési problémák okozhatják;
 • növelje a tiszta ivóvíz arányát;
 • az edzések hosszabbak, intenzívebbek.

A súlycsökkenés egy bizonyos szinten jelezheti a pajzsmirigybetegségek kialakulását, hormonális zavarokat is. Csak szakember tudja megállapítani a valódi okokat.

Kár és ellenjavallatok

A Dukan diéta szigorúan ellenjavallt számos alábbi esetben:

 1. Anyagcserezavarban szenvedők.
 2. Cukorbetegek.
 3. A vesék, a máj, az emésztőrendszer patológiáinak jelenlétében.
 4. Terhes és szoptató nők.
 5. Szabálytalan menstruációs ciklusú lányok.

Az ilyen problémákkal nem rendelkezők számára elfogadható a Dukan-diéta alkalmazása, de - ismételten - biztonságosan csak orvos irányítása mellett léphet kapcsolatba ilyen kísérletekkel.

Szakértői vélemény

Az Internet számos diétát tartalmaz, amelyek elnevezésükben, hatékonyságuk és hatékonyságuk fogyásban, összetételben, korlátozásokban, áttekintésekben különböznek egymástól. Tehát milyen diétát válassz? A vélemények olvasása önmagában nem elég, sokkal mélyebben kell megérteni ezt a problémát, mivel az eredmény nem biztos, hogy kedvező az egészségre. Célt kitűzni és csak a fogyásra koncentrálni nagyon veszélyes és nem tartós. Ezúttal a híres Dukan-diéta elemzésével foglalkozunk. A vélemények többnyire pozitívak, a menü meglehetősen teljes, érdekes.

Először is, az étrend fehérjét tartalmaz. A hús a gyomorban emésztődik a legtovább (3-3, 5 óra), ami azt jelenti, hogy nem kell éheznie, ellentétben a hagyományos étrendekkel. Nincsenek idő- és kalóriakorlátozások sem, ami pszichológiailag megkönnyíti a táplálkozási elvek betartását. Ha figyelembe vesszük ennek a diétának a második és harmadik szakaszát, akkor az étel nem csak kielégítő, hanem változatos is, hiszen zöldségek és gyümölcsök is szerepelnek az étrendben. A szervezetnek nincs szüksége arra az ételre, amit korábban ettél.

Szóval összegezzük. A Dukan diéta a következőket kínálja:

 • gyors fogyás;
 • nincs korlátozás az időre, a kalóriákra és az élelmiszer mennyiségére vonatkozóan;
 • sokféle étel, amely lehetővé teszi a maximális számú különböző étel elkészítését, és ezáltal megakadályozza az étrendi depressziót;
 • a második fázisban zöldségeket és gyümölcsöket adnak hozzá;
 • egy ilyen diéta után az ízlelési szokások megváltoznak;
 • szó szerint megváltoztatja az életszemléletet.

A fehérje fontos összetevője az emberi szervezetnek. Jó anyagcsere, szép haj, tónusos bőr stb. Ennek ellenére a túlzott fehérje a szervezetben számos betegséghez vezethet. Mindenekelőtt a vesék szenvednek, a terhelés növekedésével, ennek következtében hiányosan kezdenek működni, romlik az áteresztőképesség, felhalmozódik a sav, és ennek eredményeként a cystitisre és a pyelonephritisre jellemző tünetek jelentkeznek. És ha nem állítják le időben, akkor a dolgok eljuthatnak a szervátültetésig. A máj is szenvedni kezd. Tehát ebben a háttérben mérgezés jelenik meg, a szűrési folyamat lelassul, az erek szenvednek, és a máj mérete megnő. Ez magában foglalja az idegrendszert és az agyat. Depresszió, ingerlékenység jelentkezik, a látás romlik. De nem fogjuk megkerülni a gyomor-bélrendszert. Hajlamos a székrekedés, a bélműködés megzavarása. Összefoglaljuk:

 • sok ellenjavallat (terhesség és szoptatás, 18 év alatti gyermekek, vese- és ízületi problémák);
 • vitaminhiány (bőr- és idegrendszeri, szív- és érrendszeri problémák);
 • zsírhiány (epehólyag, székrekedés, hormonális egyensúlyhiány);
 • a szénhidráthiány miatt lelassul a szellemi munka;
 • kis fajta zöldség;
 • gyümölcsök (cseresznye, banán, szőlő) és kis adagok korlátozása;
 • hipertóniás betegek számára lehetetlen;
 • gyomor-bélrendszeri betegséggel lehetetlen;
 • érelmeszesedés;
 • cukorbetegség;
 • allergiás betegek;
 • hajlamos a depresszióra;
 • lehetetlen olyan emberek számára, akik nem vesznek részt fizikai tevékenységben;
 • koncentrált munkát végző személyek (orvosok és járművezetők);
 • következmények: szívbetegség és mellrák;
 • az első fázisban súlyos veseproblémák léphetnek fel;
 • megzavarja az anyagcserét;
 • növeli a koleszterinszintet;
 • rektális problémák.

A szénhidráthiány miatt hipoglikémia tünetei alakulhatnak ki. Az étrendet szigorúan be kell tartani a szabályok szerint. Nem ülhet rajta sokáig, mert az étrend kiegyensúlyozatlansága számos betegséget okozhat. Mielőtt döntést hozna a fogyás mellett, konzultáljon orvosával. Végül is az a legfontosabb, hogy ne árts magadnak.